fbpx

“Dat gebruiken ze toch in het Israëlische leger?”

is het meest gegeven antwoord op de vraag: wat is Krav Maga? En dat klopt. Deels. Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem dat zijn oorsprong heeft in Hongarije. De oprichter van de beweging is de Hongaars-Israëlische Imi Lichtenfeld. Hij bracht het systeem in 1948 naar Israël waar hij hoofdinstructeur Krav Maga werd van het Israëlische leger.

Na ongeveer twintig jaar actieve dienst verliet hij het leger. Kort daarna begon hij met het aanpassen van Krav Maga voor civiele doeleinde. Imi wilde de methode geschikt maken voor iedereen. Ongeacht gewicht, leeftijd, lengte of geslacht. Daarmee onderschreef hij zijn credo: “So that one may walk in peace.”

In 1995 richtte hij de International Krav Maga Federation (IKMF) op om zijn visie wereldwijd te kunnen verspreiden. De IKMF is nog steeds de meest erkende Krav Maga organisatie wereldwijd en wordt vertenwoordigd in meer dan 90 landen (waaronder IKMF Nederland). De IKMF voorzitter is Master Avi Moyal, een directe leerling van Imi Lichtenfeld.

Realistische zelfverdediging

Krav Maga combineert technieken in diverse scenario’s. Technieken die zijn gebaseerd op je natuurlijke reacties en reflexen in onveilige situaties. Civiele Krav Maga is ontwikkeld voor gebruik in het dagelijkse leven, zoals op straat. Daar waar je o.a. te maken hebt met een harde ondergrond, in de weg staande fietsen, meerdere aanvallers en het ontbreken van regels. Behalve de regels van de wet uiteraard.

Je leert bij Krav Maga niet alleen om jezelf en anderen te beschermen, maar ook om alerter te zijn van je omgeving. Denk maar even terug aan die in de weg staande fiets. Door meer omgevingsbewust te zijn, kun je de fiets vooraf lokaliseren. De fiets is geen obstakel meer. Je zou het zelfs als wapen in kunnen zetten. Ontwikkel jij je ‘gevaarradar’ door, dan weet je sneller wat een (potentiële) gevaarlijke situatie is en hoe te handelen.

Fysieke en mentale beheersing

Krav Maga is een effectieve methode. Het is geen mooie sport. Er zijn geen sierlijke bewegingen, zoals bij andere zelfverdedigingstechnieken of vechtsporten. Er zijn geen scheidsrechters of tijdslimieten. De technieken zijn niet gericht op competitie, maar op effectiviteit. De focus bij Krav Maga ligt op het voorkomen, de-escaleren, verdedigen, bevrijden en wegkomen.

Daarnaast leveren de trainingen meer zelfvertrouwen, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen op. Je traint de regie te pakken en te bepalen hoe de situatie eindigt. Krav Maga leert je veilig thuiskomen en sterker in je schoenen te staan. Het is een compleet pakket van fysieke en mentale beheersing in bedreigende en gevaarlijke situaties.

Levels

Krav Maga kent geen gekleurde banden, maar gradaties. Deze worden onderverdeeld in 4 hoofdcategorieën; Practitioner (P), Graduate (G), Expert (E) en Master. Iedere categorie heeft weer 5 levels. Ieder level leer je weer nieuwe technieken en passeren nieuwe scenario's de revu.

Leercurve

Iedere student heeft een eigen leercurve. Onder onze programmatoelichtingen staat een gemiddelde cursustijd vermeld. Doe je er langer over, geen probleem. Gaat het je super goed af en denk je het sneller af te kunnen ronden, dan hebben we ook een 'fast track' optie.

Lesaanbod

Bij Trainingscentrum Helena geven we Krav Maga aan Kinderen, Volwassenen mannen en vrouwen gemixt en Volwassenen alleen vrouwen. Daarnaast bieden we privé- en bedrijfstrainingen en hebben we de ledenbonus 'Fightclub' trainingen voor level P2 en hoger.

Privétraining

Privétrainingen Krav Maga duren 60 minuten per training en worden in paketten aangeboden. De kosten hangen van de groepsgrootte af:

 • individueel programma van 10 trainingen is € 797,- p.p.
 • duo programma van 10 trainingen is € 497,- p.p.

Prijzen zijn incl. BTW. Deze trainingen zijn enkel voor volwassenen beschikbaar.

Examentraining

Uitsluitend voor onze leden bieden we de mogelijkheid om individueel of met een klein groepje studenten, met een instructeur je examen stap voor stap door te nemen. Dit helpt je om nog beter voorbereid te verschijnen en kan je een groter gevoel van vertrouwen geven over je prestaties op het examen.

De kosten voor deze vorm van begeleiding. 

 • privé examentraining 1 persoon € 100,- p.p.
 • privé examentraining met 2 personen €50,- p.p.
 • privé examentraining met 4 personen €25,- p.p.

Bedrijfstraining

Trainingscentrum Helena biedt ook tailor made weerbaarheidstrainingen voor op de werkvloer.

Gedurende de trainingen staat alles in het teken van het verrijken van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden die u en uw personeel een betere kans geven bij incidenten op en rond de werkplek.

U krijgt een compleet pakket van vaardigheden aangereikt voor mentale, verbale en fysieke weerbaarheid.

Bondlidmaatschap IKMF Nederland

Als je Krav Maga beoefent bij een club, sportschool of vereniging die bij de International Krav Maga Federation Nederland (IKMF) is aangesloten en je bent 16 jaar of ouder, dien je bij aanvang tevens lid te worden van IKMF Nederland. De jaarlijkse bondscontributie bedraagt € 25,- euro per kalenderjaar. 

Lees meer over de voordelen, voorwaarden en inschrijfprocedure van het IKMF bondlidmaatschap op de IKMF-website.

  Aanmelden nieuwsbrief


  Onze locaties

  Haarlem

  Gonnetstraat 7
  2011 KA Haarlem

  Alphen aan den Rijn

  Zwembad Aquarijn
  Cantharel 10
  2403 RA Alphen a/d Rijn

  Officieel lid van:

  Copyright © Trainingscentrum Helena
  Volg ons