Bekijk onze Facebook posts en word fan!

Bij Krav Maga leren we je hoe je moet reageren in een bedreigende situatie. De nadruk ligt hierbij op reageren op een fysieke dreiging of geweld. Wat moet je doen als iemand je met een mes aanvalt of bedreigt? Of als iemand je wurgt of in een houdgreep neemt?

De basis van de Krav Maga training bij Trainingscentrum Helena is het curriculum dat is samengesteld door de International Krav Maga Federation (IKMF), de originele Krav Maga federatie die Krav Maga vanuit Israel naar de rest van de wereld verspreidde.

Mentale en verbale weerbaarheid

Bij Trainingscentrum Helena geloven we dat mentale en verbale weerbaarheid een zeer grote rol spelen binnen een zelfverdedigingssysteem. Ons motto is niet voor niks ‘Sterk in je schoenen’! Als jij jezelf sterker en weerbaarder voelt, zul je merken dat je op een andere manier naar je omgeving kijkt. Je straalt die zelfverzekerdheid uit, waardoor mensen ook op een andere manier naar jou zullen kijken. Om deze reden besteden we tijdens de training ook aandacht aan deze vormen van intimidatie en bedreiging.

Opbouw curriculum

Krav Maga is zo opgebouwd dat je begint met verdedigingstechnieken tegen de meest voorkomende aanvallen en situaties. Zo blijkt uit onderzoek dat in veel conflictsituaties wurging ontzettend vaak voorkomt. Dit is dan ook een van de eerste verdedigingstechnieken die je leert.

Denk echter niet dat we alleen in statische situaties oefenen! Krav Maga is verfijnd door jaren van intensief gebruik door leger- en politiekorpsen. Het is een bewezen systeem. Technieken worden daarom geoefend in zoveel mogelijk gevarieerde scenario’s. In het echt is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand je volgens het tekstboek aanvalt. Daarom benadrukken we de basistechnieken, omdat deze je in staat stellen te improviseren als iemand je op een andere manier aanvalt dan je ‘gewend’ bent tijdens training.

De eerste niveau’s van Krav Maga bestaan uit verdedigingstechnieken tegen die je het meeste schade veroorzaken. Hoe verder je komt, hoe verfijnder de technieken worden. Doordat Krav Maga is gebaseerd op je natuurlijke reacties, zijn zelfs deze hogere technieken eenvoudig te leren.

Opbouw training

Trainingscentrum Helena biedt altijd gevarieerde trainingen aan. We willen dat je leert om jezelf te verdedigen, niet dat je op de automatische piloot een oefening uitvoert. Om deze redenen zijn geen twee trainingen hetzelfde. Wel komen er in elke training verschillende elementen terug.

Denk hierbij aan:

  • uitgebreide warming-up
  • kracht en conditietraining
  • basis stoot- en traptechnieken
  • techniek: hoe ontkom ik aan iemand die me wurgt/met een mes bedreigt/op me zit?
  • tactiek: wat is de beste manier om zonder kleerscheuren uit een situatie te komen?
  • mentale/verbale weerbaarheid: hoe voorkom ik dat een confrontatie escaleert tot een conflict?
  • grondvechten: wat moet je doen als iemand je naar de grond tackelt?
  • sparren: van egoloos stoeien tot een volledig gevecht (niveau afhankelijk)