Bekijk onze Facebook posts en word fan!

Het ontstaan

Krav Maga is ontwikkeld door Imrich ‘Imi’ Sde-Or Lichtenfeld, een jonge man van Joodse afkomst die geboren is in Budapest, Hongarije (1910-1998). In zijn jeugd was Imi een getalenteerd sporter. Hij blonk uit in onder andere zwemmen, turnen, worstelen en boksen.

Anti-semitische protesten

In de jaren dertig waren er veel anti-semitische protesten en rellen in Bratislava, Slowakije, de stad waar Imi toen woonde. Er waren groepen die hun woede met extreem geweld afreageerden op de Joodse gemeenschap. Zelfverdediging tegen deze haatgroepen werd een bittere noodzaak.

Imi en andere jongeren organiseerden eigen groepen met als doel de Joodse gemeenschap te beschermen. De confrontaties tussen de Joodse groepen en de haatgroepen uitte zich in grote straatgevechten met veel slachtoffers.

Verschil tussen vechtsport en zelfverdediging

Imi leerde een harde les tijdens deze straatgevechten, namelijk dat er een groot verschil is tussen een vechtsport en een echt gevecht. Ondanks zijn jeugdige successen in de vechtsport bleken deze vechtsporten in de praktijk niet effectief of realistisch om jezelf mee te verdedigen. Imi zag enkele vrienden sterven en ontkwam zelf ook ternauwernood aan de dood.

Vanwege de constante aanvallen door de verschillende belagers werd een praktische vorm van zelfverdediging een bittere noodzaak. Dit was de start van het latere Krav Maga.

Eenvoudig – gebaseerd op natuurlijke reacties

Imi leerde dat zelfverdediging snel en eenvoudig moest zijn en gebruikte de natuurlijke en instinctieve reacties van zichzelf en zijn vrienden om zichzelf te verdedigen. Iedereen heeft een stereo type natuurlijke reactie als hij of zij onder hevige stress komt te staan. Imi gebruikte deze reactie als basis voor een techniek, waardoor deze techniek makkelijker te onthouden en toe te passen was.

Daarnaast realiseerde Imi zich dat wanneer hij bij een verdediging zo snel mogelijk ook een aanval uitvoerde, hij veel effectiever kon handelen. Zijn tegenstander zag dit niet aankomen, waardoor Imi hem sneller kon uitschakelen.

Ontwikkeling in het Israëlische leger

In 1940 bezette Duitsland Slowakije. Imi vluchtte naar de staat Palestina (in 1948 uitgeroepen tot Israel). Hij kwam daar aan in 1942. Door de politieke situatie in die tijd was Israel in directe oorlog met haar buurlanden.

Het Israëlische leger had niet de luxe om de jonge militairen een lange militaire opleiding te geven. Jonge mannen werden aangenomen en vrijwel direct naar het front gestuurd om te vechten. Door deze omstandigheden was er een grote vraag in het Israelische leger naar een effectief "hand to hand combat" systeem dat militairen snel, eenvoudig en effectief konden oppikken.

Modern Krav Maga – “So that one may walk in peace.”

Dit was de geboorte van Krav Maga zoals we dat nu kennen. Vanaf dat moment is het bestudeerd, getest, verbeterd en verder ontwikkeld. Als een Krav Maga techniek in de praktijk niet werkte, werd het direct aangepast. Alles zodat de jonge militairen onder Imi’s hoede het zouden overleven.

Krav Maga bleek zo effectief dat verschillende politiekorpsen, strijdkrachtonderdelen, beveiligings- en geheime diensten, (FBI, Mossad, DEA, IDF, etc.) gebruik maken van Krav Maga.

In 1964 trok Imi zich terug als instructeur voor het leger. Hij paste het militaire Krav Maga aan voor burgers, met de achterliggende gedachte dat iedereen het recht heeft om in vrede rond te lopen.

“So that one may walk in peace.” – Imi Lichtenfeld