Bekijk onze Facebook posts en word fan!

Altijd optimaal presteren

Altijd optimaal presteren

Heb jij stalen zenuwen? Blijven die in stand als de spanning stijgt? Als jouw prestaties het verschil kunnen maken tussen winnen of verliezen, tussen zegen vieren of falen of tussen leven of dood.

Als dit ene moment dat allemaal kan bepalen?

Ik wil je voorstellen aan Robin. Dat is niet haar echte naam maar vanuit privacy overwegingen heb ik die weggelaten. Als je deze blog verder leest, snap je waarom. Robin is advocaat. Ze heeft op het eerste gezicht haar zaakjes goed op orde. Ze heeft een goed salaris, een uitdagende baan en een leuke partner. Toch gaat er in haar leven al enige tijd iets structureel mis. Robin loopt vast in stressvolle situaties.

Robin volgt bij mij het programma Vlijmscherp Leiderschap. Ze krijgt coaching van mij, omdat ze op cruciale momenten, waarin ze uit moet blinken, grip verliest op haar emoties en haar concentratie. En dat is vlak voordat ze een pleidooi moet houden in de rechtszaal. Dan realiseert ze zich dat alle ogen op haar zijn gericht, dat ze door iedereen beoordeeld zal worden en dat haar prestaties op dat moment bepalend zijn voor wat er met haar klant gaat gebeuren. Dat is het moment dat ze goed uit haar woorden moet komen, betrouwbaar en zelfverzekerd over moet komen en op het juiste moment de juiste dingen moet zeggen. En juist op dat moment, vlak voordat ze moet gaan staan om te spreken, wordt ze onzeker. Dan beginnen emoties haar op te spelen en wordt ze angstig. Het resultaat is dat ze juist minder goed presteert.

Misschien herken je dit bij jezelf; van die momenten dat je de spotlights in moet en het er dan echt toe doet, hoe je presteert.

- je krijgt een kans om iets groots neer te zetten
- je moet iets presenteren voor een grote groep mensen
- tijdens een vergadering of onderhandelingsgesprek is jouw input bepalend voor je carrière of succes
- op straat kom je plotseling tegenover iemand te staan die je kwaad wil doen en jouw handelingen bepalen of je veilig thuis komt

Dan ben je afhankelijk van je mentale kracht, die je in staat stelt om optimaal te kunnen presteren. Bij een presentatie, in contact met een (potentiele) klant, bij een conflict of tijdens een (sport) evenement moet je je emoties kunnen managen, in staat zijn om een focus te creëren en deze vast te kunnen houden.

Dit kun je leren en zal je leven veranderen!

Sommige gevechten zijn fysiek maar alle gevechten zijn mentaal!

En je mentale en fysieke kracht bepalen je succes.

De simpelste oplossing voor Robin is natuurlijk om te stoppen met het werk of genoegen te nemen met mindere prestaties. Maar gelukkig wil zij zich niet laten leiden door angsten en gelooft ze dat ze beter kan. Ze wil de vechtlust ontwikkelen om haar probleem aan te pakken en leren hoe ze onder druk optimaal kan functioneren. Daar help ik haar bij.

Heb jij ook een uitdaging en wil je met mij daarover in gesprek? Reserveer dan nu een Power gesprek. Tijdens deze 20 minuten durende sessie kun je jouw situatie met mij bespreekbaar maken en zal ik je een passend aanbod doen in wat ik voor je kan betekenen.

POWER GESPREK

Hierbij geef ik je vast 3 tips en een oefenopdracht waarmee ik veel succesvolle ondernemers beter heb laten presteren op cruciale momenten;

1. Daag jezelf uit; bedenk wat je ooit wilt bereiken en maak daar een plan voor. Zorg dat het een hele grote uitdaging is! Elke actie die je nu nog neemt, brengt je dichter bij je doel óf er verder van af. Er is geen tussenweg. Je kleine dagelijkse gewoontes en beslissingen hebben hier invloed op. Nog veel meer dan grote stappen die je maakt. Focus je steeds op je einddoel. Hoe meer je er in stopt, des te verder je kunt komen.

2. Doe alsof je gelooft dat het kan en wacht niet tot je zelfvertrouwen het zegt. Dan kun je wachten tot je een ons weegt. Je wordt beloond met zelfvertrouwen als je initiatief neemt! Bijna ieder initiatief start met het geloof dat je het kunt (leren).

3. Oefen het functioneren onder stress in ons Krav Maga level 1 programma; want als er iets is dat je leert tijdens een Krav Maga programma, dan is het wel functioneren onder stress. Uniek bij Krav Maga is de eenvoud van de technieken. Als we je de technieken hebben aangeleerd, laten we je diverse stressvolle situaties ervaren, waarin je de aangeleerde technieken toe moet passen. Dat is nodig om er zeker van te zijn dat je ook in staat bent om jezelf te verdedigen, als je ooit in een conflict terecht komt, waarbij je leven op het spel staat. Want reken er op dat je dan stress ervaart. Dit maakt dat je vaardigheden ontwikkelt om te kunnen blijven functioneren onder druk. En die kun je overal voor inzetten.

Oefening:

Vergroot je invloed op je beste prestaties:

Het geheim van optimaal presteren is het vinden en behouden van focus. Door je onder andere te richten op zaken waar je invloed op hebt, vergroot je je concentratie en controle en verminder je de spanningen die een prestatie met zich mee kan brengen.

Hiervoor moet je 3 dingen weten:

a. Waar heb ik in deze uitdaging invloed op?

b. Waar heb ik in deze uitdaging géén invloed op?

c. Hoe merk ik dat mijn focus verplaatst van dingen waar ik géén invloed op heb, naar de dingen waar ik wel invloed op heb.

Als je een presentatie moet geven voor een grote groep mensen, dan heb je geen invloed op wat het publiek van je vindt. Je hebt wel invloed op hoe goed jij je verhaal overbrengt.

Dit is wat je doet:

1. Schrijf ter voorbereiding op de uitdaging alle mogelijke factoren op die invloed hebben op jouw prestatie. Neem hier even rustig de tijd voor. Het mogen er best een hoop zijn.

2. Vervolgens maak je 2 rijen. In de eerste rij zet je de factoren waar je direct controle op kunt uitoefenen. In de tweede rij zet je de factoren waar je geen controle op hebt.

3. Door dit vooraf vast te stellen, kun je voorkomen dat je je concentreert op de verkeerde dingen. Dat zijn dingen waar je geen controle op hebt en die je dus niet kunt veranderen. Wanneer je deze vooraf hebt vastgesteld, kun je ze herkennen en voorkom je dat je de grip op je prestatie verliest. Je vermindert hierdoor je stress en kunt makkelijker schakelen en beslissingen maken als er iets mis gaat!

Ben jij ambitieus en wil je een vlijmscherpe focus en optimaal kunnen presteren?

Maak dan een afspraak voor een power gesprek.

POWER GESPREK

Ook ik ga de uitdaging aan om de komende periode een enorme prestatie te leveren. Ik bereid me op dit moment namelijk voor op wat mijn beste examen ooit moet worden, het Krav Maga Expert Level 4 op 21 mei 2017. Dit vraagt niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel veel van mij. Om de druk voor mezelf nog iets op te voeren, wil ik jullie de mogelijkheid geven om mij te volgen, gedurende de voorbereidingen naar dit examen toe. HIermee ga ik voor mezelf een bepaald commitment aan. Maar dat niet alleen. Ik wil ook graag mijn kennis met jullie delen en jullie waarde bieden. Hoe je mij kunt volgen, lees je in mijn volgend blog.

Ik kijk uit naar je reactie.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen